Grafike

GRAFIKE JOMA SIPE

Joma Sipe je umetniški naziv portugalskega slikarja z imenom Joao Silva Pereira, ki je bil rojen 2. avgusta 1974 v mestu Porto. Slikarstvo Jome Sipeja temelji na simbolističnem gibanju s konca devetnajstega stoletja, katerega glavni predstavniki so bili med drugimi Gustave Moreau, Fernand Khnopff, Arnold Böcklin, Edward Burne-Jones, Walter Crane, Dante Gabriel Rossetti in Johfra. Zanima ga čisti ezoterizem in vsa umetnost, ki je povezana s tem gibanjem, saj ga privlačijo mistični vidiki legend, mitov in duhovnosti na splošno.

Prvo samostojno razstavo z naslovom Anima Mystika – Mistična duša je imel julija leta 2003, nato pa nanizal še nadaljnjih 15 samostojnih razstav na Portugalskem. Joma Sipe tudi ureja svojo spletno stran in pa blog z naslovom Tečaj čudežev. Izdal je tudi tri pesniške zbirke: Afoguei-me Em Ti – Utopil sem se v tebi, Por Detrás das Lápides – Za nagrobniki in Ecoes de Silencia – Odmevi tišine. Nedavno, v začetku tega meseca, pa je pri ameriški teozofski založbi Quest Books izšla knjiga z naslovom Soul of Light: Works of Illumination – Duša svetlobe: dela razsvetlitve. Ta knjiga je zbirka več kot stotih Jomovih risb, ki jih je navdihnila sveta geometrija in pa množica ezoteričnih in duhovnih tradicij. Poudarek Jomovim risbam daje svetloba, ki ni navadna svetloba dneva, temveč luč duhovne razsvetlitve.

Joma svoja dela najprej zasnuje na črni podlagi s srebrnim in zlatim peresom, likom pa nato doda energijo z namestitvijo kristalov na ključne točke likov. V tej obliki so predstavljene tudi na tej razstavi. Poseben, eteričen pridih pa dobijo njegove risbe z nadaljnjo računalniško obdelavo, ko jim dodaja različne svetlobne učinke. Te lahko vidite na posebni video predstavitvi.

Poznavanje okultne anatomije, čaker, meditacije, alkimije in kabale Jomi omogoča, da se na vsaki risbi odrazi njegov občutek za sveto, ki razsvetli bitje gledalca, tako da mu spodbujeno občutje omogoči vpogled v umetnikov vizionarski svet.

Joma je simpozij pripravil predavanje o svojem razumevanju simbolov iz Adelmine knjige Duh, sila, snov.

Joma Sipe – Powerpoint predstavitev grafičnih simbolov iz knjige Duh, sila, snov v angleškem jeziku – ADELMA GRAPHICS PRESENTATION – JOMA SIPE.

Joma Sipe – Pdf predstavitev grafičnih simbolov iz knjige Duh, sila, snov v angleškem jeziku – ADELMA GRAPHICS PRESENTATION – JOMA SIPE.

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.