Rudolf Passian

RUDOLF PASSIAN (1924–2018)

Življenjska zgodba Rudolfa Passiana je bila tesno prepletena z Adelminim delom in prežeta z vrednotami njenega nauka. Ko je leta 1948 padel v rusko ujetništvo in bil po nedolžnem obsojen na 25 let zapora, ga je izkušnja vojne in ujetništva spodbudila k razmišljanju o temeljnih življenjskih vprašanjih: od kod prihajamo, kam gremo, kaj je bistvo življenja in smrti? Pri soočenju s temi vprašanji mu je bila v glavno oporo prav Adelmina knjiga Duh, sila, snov, ki mu je po srečnem naključju prišla v roke.

Svojemu sojetniku je takrat rekel: »Če Bog resnično obstaja, mora vedeti, da sem obsojen po krivici.« Le dva dni pozneje – pisalo se je leto 1955 – je bil izpuščen iz zapora. Ti dogodki so ga vzpodbudili, da se je po vrnitvi iz ujetništva začel ukvarjati s parapsihološkimi raziskavami in humanitarnim delom. Kljub svoji invalidnosti, ki je bila posledica vojne in zaradi katere je bil preostanek življenja priklenjen na voziček, je veliko potoval po svetu ter raziskoval šamanske tradicije in alternativne metode zdravljenja. Na osnovi tako pridobljenih (spo)znanj je nastala tudi njegova največja knjižna uspešnica PSI Abenteuer.

Da Adelmina knjiga Duh, sila, snov, ki mu je pomagala v najtežjih trenutkih ujetništva, ne bi zapadla v pozabo, je podprl objavo novih ponatisov nemškega izvirnika in k njim prispeval tudi obširne spremne besede. Oboje je bilo še pred nekaj leti prosto dostopno tudi na spletu, kjer je do izvirnika Adelmine knjige prišel tudi dr. Jan Ciglenečki. Passianovo vse-življenjsko prizadevanje za širjenje Adelminega nauka je tako posredno vplivalo tudi na nastanek slovenskega prevoda knjige Duh, sila, snov.

Pri svojih 88 letih se je Passian, ki je živel v Švici, z veseljem odzval na vabilo in se udeležil simpozija o življenju in delu Adelme von Vay, ki je pozimi 2012 potekal v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in Žički kartuziji. Ob tej priložnosti je imel dve plenarni predavanji, ganljiv pa je bil tudi njegov obisk Adelminega groba na pokopališču v Slovenskih Konjicah. Spomladi 2018, ravno med obiskom Budimpešte, smo izvedeli novico o njegovi smrti. Prenovljeno izdajo slovenske izdaje Duh, sila, snov smo zato z veliko hvaležnostjo posvetili njemu.

Članka Rudolfa Passiana: ZA VSAK JAZ EN TI in SPOSOBNOSTI V IN IZVEN TRANSA.

Rudolf Passian je poskrbel tudi za prisotnost Adelminega dela na spletu, ki je dostopno na spletnih straneh CHRISTENTUM UND SPIRITUALISMUS – z obširnim PREDGOVOROM – in knjigo DUH, SILA, SNOV.

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.