Budimpešta

RAZISKOVANJE ZAPUŠČINE ADELME VON VAY V BUDIMPEŠTI

Po simpoziju o življenju in delu Adelme von Vay (2012) se je že zdelo, da se je prvi val zanimanja za Adelmino življenje in delo že nekoliko polegel, se je raziskovanje nadaljevalo s preučevanjem tujih spiritističnih in teozofskih publikacij iz obdobja, ko je bila Adelma na vrhuncu svoje slave. To obdobje smo poimenovali “manjkajočih 30 let,” saj obsega čas približno od prvega izida knjige Duh, sila, snov leta 1870 do objave Adelminih dnevniških zapiskov Iz mojega življenja (Aus meinem Leben) leta 1900 – o tem obdobju je bilo sprva na voljo zelo malo oprijemljivih podatkov, s pomočjo katerih bi bilo mogoče osvetliti njeno delo in vpliv, ki ga je imela na razvoj spiritističnega in teozofskega gibanja. Že prej smo iz določenih virov, zlasti znamenitega dela Odstrta Izida Helene Petrovne Blavatsky in prve celovite zgodovine modernega spiritizma Emme H. Britten z naslovom Nineteenth Century Miracles, slutili, da je morala biti Adelma v tem času izjemno cenjena med najvidnejšimi predstavniki takratnih okultnih, spiritističnih in teozofskih krogov.

Toda sistematičnih raziskav Adelmine vloge in vpliva v tem formativnem obdobju omenjenih gibanj se je zares lotil šele Anton Rozman, ki je svoja odkritja prvič javno predstavil na predavanju v Teozofskem društvu v Budimpešti spomladi 2018.

Predavanje je bilo organizirano v okviru našega obiska madžarske prestolnice, ko smo skupaj z Antonom Rozmanom, Neno Židov in Aleksandro Boldin raziskovali arhivsko gradivo za zgodnjo zgodovino Društva duhovnih raziskovalcev (Verein Spiriter Forscher), ki ga je tu leta 1871 skupaj z možem ustanovila Adelma. Ob tej priliki smo se srečali tudi s skupino budimpeštanskih spiritistov, ki še danes delujejo po načelih Adelmine filozofije, kakršna ji je bila prek medialnega pisanja razodeta v knjigi Duh, sila, snov.

ADELMA VON VAY: HER LIFE AND WORK IN 1870-IES AND EARLY 1880-IES.

Spoznanja, ki smo jih pridobili v Budimpešti, so bila nato, skupaj z dotlej znanimi podatki objavljena še v posebni publikaciji, pripravljeni za IAPSOP (The International Association for the Preservation of Spiritualist and Occult Periodicals).

ADELMA VON VAY: HER LIFE AND WORK IN 1870-IES AND EARLY 1880-IES – 19-06-2018.

Nazadnje pa so bili vsi rezultati teh raziskav predstavljeni v novi, razširjeni izdaji prevoda Adelmine knjige Duh, sila, snov.

DUH, SILA, SNOV – druga, razširjena izdaja, 2019 – odpri pdf.

V spodnji galeriji pa si lahko ogledate nekaj vtisov iz našega raziskovalnega obiska v Budimpešti.

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.