Kdo je bila Adelma von Vay?

V Sloveniji vsaj od leta 2012, ko je bil izdan prevod Adelmine knjige Duh, sila, snov in organiziran mednarodni simpozij o njenem življenju in delu, vsaj približno vemo, kdo je bila v svojem času ta svetovno znana spiritistka in teozofinja. Tako na splošno vemo, da je večino svojega življenja preživela v Slovenskih Konjicah (tedanjem Gonobitzu), kjer je tudi pokopana. Tam se še spomnijo, da je to bila dobrodelna grofica in zdravilka, ki je pomagala številnim pri njihovih tegobah. Tisti, ki so prebrali njeno knjigo Duh, sila, snov, pa vedo, da je izpod njenih rok zagledalo luč sveta izredno kompleksno besedilo, kozmogonija, ki jo dopolnjujeta sofisticiran simbolizem in zakon števil. Vse to pa nam še ne pove, kaj dosti, kdo je bila Adelma von Vay.

 

 

Zato pa nam nekaj skoraj neverjetnega o njej razkrije članek v ameriški spiritualistični reviji Banner of Light, z dne 7. avgusta 1880. Tam piše:

“Verjetno na zemlji ne boste našli štirih moških, ki bi imeli večji moralni vpliv na mišljenja ljudi kot ga imajo štiri avtorice, orateurs fémininés, ki so postale slavne zaradi svoje elokventnosti in zaradi svoje vneme in energije, s katero potiskajo človeštvo na pot napredka in moralnega prebujenja. Glejte te duhovne kraljice, reines de l’esprit, te junakinje miru, apostolke dobrodelnosti: Emma Hardinge Britten, Cora L. V. Richmond, Adelina Von Vay, Helen Blavatsky – štiri evangelistke nove dobe, svečenice luči duhovne prenove, prerokinje po božji milosti, katerim je usojeno znova prižgati sveti ogenj, ki je že predolgo zatrt v resničnem templju človeštva, človeškem srcu.”

Torej, Adelma von Vay naj bi bila proti koncu 19. stoletja ena izmed vodilnih predstavnic duhovne prenove v svetu, postavljena ob bok Heleni Petrovni Blavatsky, da ne omenjamo drugih dveh predstavnic, ki sta slovenski javnosti manj znani. Kako je potem mogoče, da je skoraj povsem utonila v pozabo, ne le pri nas, ampak tudi širše v svetu? Na to vprašanje je težko odgovoriti, zato pa je morda malenkost lažje na vprašanje, s čem si je Adelma von Vay zaslužila svoje mesto med najbolj izpostavljenimi svetilniki svoje dobe.

V prvi vrsti je to gotovo zaradi tega, ker je napisala skoraj 20 knjig, med katerimi so vsaj tri [Geist, Kraft, Stoff – Studien über die Geisterwelt – Visionen in Wasserglase] med bolj citiranimi v spiritualistični literaturi, ob tem, da je knjiga Duh, sila, snov, kakor pravi Mark Demarest, “edinstven primer numerološke nad-strukture, ki ima zelo malo predhodnikov in zelo malo posnemovalcev”. In gotovo je to tudi zaradi številnih člankov v najbolj odmevnih spiritualističnih revijah tedanjega časa, pa čeprav jih je le redko objavljala sama – večinoma so bili namreč ti članki zapisi njenih spiritualističnih prijateljic/ev na podlagi pisem, ki jim jih je pošiljala.

In vsekakor je to tudi zaradi tega, ker so ji vsi raziskovalci zgodovine spiritističnega gibanja pripisovali vlogo začetnice tega gibanja v kontinentalni Evropi, ker je bila praktično edina, ki je pisala izvorno spiritistično literaturo v nemškem jeziku, in tudi zaradi splošnega prepričanja, da je bilo spitistično društvo v Budimpešti, ki ga je pomagala ustanoviti, med najbolje organiziranimi spiritističnimi društvi v tedanjem času.

Ne nazadnje pa je Adelma v spiritističnih krogih, kakor tudi med splošnim prebivalstvom, slovela tudi kot izjemna jasnovidka in zdravilka ter človekoljubka, ki je svojo spiritistično filozofijo praktično udejanjala v svojem vsakodnevnem življenju in ne o njej zgolj govorila.

Naj bo to za začetek spoznavanja Adelme von Vay dovolj.

Anton Rozman

Sledite nam na naši FACEBOK strani.

Dodaj odgovor

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.