Monografija “Skrivnostna baronica iz Konjic”

Ob mednarodnem Simpoziju o življenju in delu Adelme von Vay je ob podpori občine Slovenske Konjice izšla tudi monografija o Adelmi von Vay z naslovom Skrivnostna baronica iz Konjic. Besedilo za monografijo sta pripravila mag. Aleksandra Boldin in dr. Jan Ciglenečki, predstavljena pa je v treh jezikih – slovenskem, nemškem in angleškem.

 

 

 

V predgovoru k monografiji sta zapisala:

Ko smo pred leti prvič naleteli na ime baronice Adelme von Vay (1840–1925), so nam bili o njenem življenju in delu na voljo le nekateri najbolj splošni podatki – in še ti pogosto netočni. Pomemben korak v smeri (s)poznavanja te nenavadne ženske je pomenil prevod njenega temeljnega dela Duh, sila, snov (KUD Logos, Ljubljana 2011, prev. J. Ciglenečki, M. Kastelec, D. Ciglenečki), ki je bil po izidu hitro razprodan in ga je bilo potrebno dotisniti. Podobno usodo je to delo doživelo že ob svojem prvem natisu leta 1870, ki mu je samo v nemščini sledilo še nadaljnjih 8 (!) izdaj, prevedeno in ponatisnjeno pa je bilo tudi v angleškem jeziku.

Švicarski pisatelj Rudolf Passian, eden vodilnih še živečih parapsihologov, je knjigo Duh, sila, snov označil za “najbolj nenavadno knjigo, kar jih je bilo kadar koli napisanih na paranormalen način”. Veliko zanimanje, ki ga je zbudil slovenski prevod, je bilo za nas prijetno presenečenje, a hkrati tudi spodbuda k nadaljnjemu raziskovanju Adelminega življenja in dela.

Kmalu so na dan začele prihajati zanimive informacije iz njenega življenja, ki so nam jih pomagali odkrivati naši prijatelji doma in v tujini. Izkazalo se je, da je bila Adelma eden največjih medijev svojega časa, njeno ime pa zasledimo v nekaterih temeljnih delih zahodnega okultizma, kot so npr. Razkrita Izida (1877) Helene Petrowne Blavatsky, Čudeži devetnajstega stoletja (1883) Emme Hadringe Britten ali pa Enciklopedija okultizma (1920) Lewisa Spencea. Ko smo postopno odstirali tančice z njenega življenja, smo z zanimanjem spoznavali tudi, kako so nanjo gledali njeni sodobniki. Nekateri so v njej videli služečega angela, poosebljenje dobrote in krščanske miline, veliko humanitarko in zdravilko, medtem ko so jo drugi obravnavali kot izobčenko ali pa v njej videli “prismuknjeno grofico”.

Avtorja se zavedava, da so podatki, pričevanja in odlomki iz Adelminih del, ki so navedeni v pričujoči monografiji, zgolj drobci iz življenjskega mozaika te skrivnostne ženske, ki je v drugi polovici 19. stol. in začetku 20. živela v Slovenskih Konjicah. Njeno življenje bo v mnogih pogledih za vselej ostalo skrivnost – a za okultno pisateljico njenega kova se to nemara tudi spodobi.

Monografijo si lahko ogledate na naslednji POVEZAVI.

Anton Rozman

Sledite nam na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/Ezotericizem

Dodaj odgovor

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.