Nova monografija Adelme von Vay

Ob pripravljanju »Spremne besede« k razširjeni izdaji knjige Duh, sila, snov je že postalo jasno, da smo uspeli pridobiti toliko novih podatkov o življenju in delu konjiške spiritistke in teozofinje Adelme von Vay, da bo potrebno posodobiti monografijo, ki je bila izdana leta 2012. Toda materiala se je nabralo toliko, da je vedno bolj dozorevala zamisel, da se bo potrebno njene predstavitve lotiti na nekoliko drugačen način.

 

 

Tisto, kar se je zdelo, da bo najbolj zanimivo za slovenske bralce, je bil namreč odnos, ki ga je Adelma von Vay vzpostavila z mlado angleško spiritualistko in pisateljico Caroline Corner iz Londona. Največja zanimivost tega odnosa pa so bili vsakoletni obiski Caroline Corner pri Vayevih v Konjicah (tedanjem Gonobitzu) vsaj od leta 1881 do leta 1884. Še več, Caroline je že o prvem obisku napisala knjižico Moj obisk Štajerske (My Visit to Styria), ki je požela izredno veliko zanimanje v spiritualističnih in teozofskih krogih v Angliji, pa tudi širše po svetu. Ob njenih nadaljnjih obiskih na Slovenskem pa je Caroline Corner napisala še povest Onstran doumljivega (Beyond the Ken), ki predstavlja poduhovljeno ljubezensko zgodbo o dveh mladih iz Konjic in je prav tako požela velik odmev.

Zaradi tega se je zdelo naravno, da novo monografijo Adelme von Vay izgradimo okoli teh dveh literarnih dosežkov Caroline Corner. Ker pa je bilo materiala obilo in ker je obenem obstajala potreba, da slovenski javnosti predstavimo tudi širši okvir, znotraj katerega so se odvijala gostovanja Caroline Corner v Slovenskih Konjicah – svetovno razširjeno spirit(ual)istično in teozofsko gibanje – se je izkristalizirala zamisel, da monografijo razdelimo na dva dela.

Prvi del monografije smo tako poimenovali Na valovih duha 1 – Adelma von Vay in Caroline Corner – Moj obisk Štajerske. Pripravljen pa je do te mere, da načrtujemo njegov izid v sredini maja 2023.

Anton Rozman

Sledite nam na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/Ezotericizem, da boste več zvedeli o Adelmi von Vay in drugih vsebinah na spletnih straneh www.zahodni-ezotericizem.info in www.teozofija.info.

Dodaj odgovor

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.