Odkrivanje Adelme von Vay

Kdaj in kako se je odkrivanje začelo? Zgodilo se je leta 2010, ko se je kopici med seboj nepoznanih ljudi »obelodanila« Adelma. Vsak od nas je na svoj način začel spoznavati Adelmo. Filozof dr. Jan Ciglenečki tako, da je na spletu slučajno naletel na njeno osrednje delo Geist, Kraft, Stoff (Duh, sila, snov), se nad njim navdušil in se odločil, da ga s pomočjo kolegov prevede v slovenski jezik. Etnologinji dr. Neni Židov se je Adelma razkrila preko njenega preučevanja zdravilstva na Slovenskem, zgodovinarki, mag. Aleksandri Boldin pa preko njenega razkrivanja konjiške zgodovine, ko je že leta 2004 prispevala osnovne podatke o Adelmi von Vay v monografiji o zgodovini Konjic. Meni se je razkrila preko knjižne zapuščine dr. Avgusta Munde, v kateri je bila tudi njena knjiga Aus meinem leben (Iz mojega življenja) in v njej njena slika v njenem delovnem kabinetu. In še v kar nekaj ljudeh se je tedaj spontano dvignilo zanimanje za to skrivnostno Konjičanko.

 

 

Sledilo je povezovanje! Dr. Jan Ciglenečki se je želel posvetovati z menoj pri pripravi »Spremne besede« k prevodu Adelmine knjige Duh, sila, snov in tako se je vzpostavil stik. Za objavo prevoda je navdušil založbo Kud Logos, in ko je bila knjiga natisnjena, je bila predstavljena na tiskovni konferenci, katere so se udeležili tudi zainteresirani ljudje iz Slovenskih Konjic. Po predstavitvi sva se z Janom povezala z mgr. Aleksandro Boldin in že na našem prvem srečanju naju je Jan navdušil z idejo, da bi lahko organizirali mednarodni simpozij o življenju in delu Adelme von Vay, na katerega bi povabili vse nam znane ljudi, ki bi lahko kaj prispevali k razkrivanju Adelminega življenja in dela. Ko je dr. Jan Ciglenečki za organizacijo simpozija navdušil še tedanjega župana Slovenskih Konjic, g. Mirana Gorinška, in direktorja Inštituta za preučevanje krščanskega izročila, dr. Alena Širca, je bil vzpostavljen tudi ustrezen organizacijski in finančni okvir, znotraj katerega so se lahko odvili vsi nadaljnji koraki organizacije simpozija.

Moja naloga je bila, da za sodelovanje na simpoziju navdušim čim več svojih prijateljev po svetu in v Sloveniji, s katerimi sem sodeloval na različnih projektih razkrivanja zgodovine ezoteričnih gibanj. Mnogi so se z veseljem odzvali na vabilo in prispevali svoje poglede na življenje in delo Adelme von Vay, pa čeprav se prijatelji iz tujine niso mogli osebno udeležiti simpozija in so zaradi tega pripravili video prispevke, ki so bili nato predvajani na simpoziju. Nekaj posebnega pa je predstavljal prispevek portugalskega slikarja Jome Sipeja, ki za simpozij ni pripravil le prispevka, ampak je na podlagi simbolizma iz Adelmine knjige Duh, sila, snov izdelal tudi grafike in s tem omogočil, da smo še pred simpozijem organizirali v Mestni galeriji Reimer v Slovenskih Konjicah odmeven dogodek s postavitvijo razstave njegovih grafik. Za postavitev razstave sta poskrbela izjemna g. Heda Vidmar in g. Arpad Šalamon, lokalna televizija pa je dogodek posnela, tako da si prispevek lahko ogledate na naslednji POVEZAVI.

Rozman Anton

Sledite nam na naši FACEBOK strani.

Dodaj odgovor

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.