Adelma von Vay skozi Joma Sipe

Takšen je bil naziv razstave grafik portugalskega slikarja Joma Sipeja, katere odprtje se je odvilo na predvečer Simpozija o življenju in delu Adelme von Vay (december 2012) v mestni galeriji Reimer v Slovenskih Konjicah. V grafikah je Joma Sipe povzel simbolizem, ki je prisoten v Adelmini knjigi Duh, sila, snov. O razstavi lahko več zveste na spletni strani SIMPOZIJ.

 

 

Sicer pa je Joma Sipe umetniški naziv portugalskega slikarja z imenom Joao Silva Pereira, ki je bil rojen 2. avgusta 1974 v mestu Porto. Slikarstvo Jome Sipeja temelji na simbolističnem gibanju s konca devetnajstega stoletja, katerega glavni predstavniki so bili med drugimi Gustave Moreau, Fernand Khnopff, Arnold Böcklin, Edward Burne-Jones, Walter Crane, Dante Gabriel Rossetti in Johfra. Zanima ga čisti ezoterizem in vsa umetnost, ki je povezana s tem gibanjem, saj ga privlačijo mistični vidiki legend, mitov in duhovnosti na splošno.

Prvo samostojno razstavo z naslovom »Anima Mystika« (Mistična duša) je imel julija leta 2003, nato pa nanizal še nadaljnjih 15 samostojnih razstav na Portugalskem. Joma Sipe tudi ureja svojo SPLETNO STRAN in pa blog z naslovom »Tečaj čudežev«. Izdal je tudi tri pesniške zbirke: Afoguei-me Em Ti (Utopil sem se v tebi), Por Detrás das Lápides (Za nagrobniki) in Ecoes de Silencia (Odmevi tišine). V začetku decembra 2012 je pri ameriški teozofski založbi Quest Books izšla knjiga z naslovom Soul of Light: Works of Illumination (Duša svetlobe: dela razsvetlitve). Ta knjiga je zbirka več kot stotih Jomovih risb, ki jih je navdihnila sveta geometrija in pa množica ezoteričnih in duhovnih tradicij. Poudarek Jomovim risbam daje svetloba, ki ni navadna svetloba dneva, temveč luč duhovne razsvetlitve.

Joma svoja dela najprej zasnuje na črni podlagi s srebrnim in zlatim peresom, likom pa nato doda energijo z namestitvijo kristalov na ključne točke likov. V tej obliki so bila predstavljene tudi na razstavi. Poseben, eteričen pridih pa dobijo njegove risbe z nadaljnjo računalniško obdelavo, ko jim dodaja različne svetlobne učinke.

Helena Petrovna Blavatsky je zapisala: »Prepoznaj, O človek snovi,  v vsakem objavljanju genija, ko je ta povezan s krepostjo, nesporno prisotnost nebeškega izgnanca, božanskega ega, katerega ječar si!«

Poznavanje okultne anatomije, čaker, meditacije, alkimije in kabale Jomi omogoča, da se na vsaki risbi odrazi njegov občutek za sveto, ki razsvetli bitje gledalca, tako da mu spodbujeno občutje omogoči vpogled v umetnikov vizionarski svet.

O njegovi umetnosti je dr. Finley Eversole, avtor knjige Art and Spiritual Transformation (Umetnost in duhovna preobrazba), zapisal:

»Za tiste, ki imajo oči, ki vidijo, so nebo in milijarde oblik življenja le živa svetloba, ki nastaja ob glasbi vesolja. Joma združuje svojo umetnost svetlobe s poezijo in ezoteričnimi učenji ter preko ustvarjalnega procesa predstavi popotovanje duše v luč, iz nerealnega v realno. Ta čudovita dela svete geometrije so mišljena kot spodbude k meditaciji. In ker podobno privlači podobno, tudi skozi našo dušo zasije svetloba.«

 

 

Grafike Joma Sipeja si lahko ogledate na spletni strani GRAFIKE. povzetek njegove video predstavitve pa v ANGLEŠKEM in SLOVENSKEM jeziku.

Anton Rozman

Sledite nam na naši FACEBOK strani.

Dodaj odgovor

Z uporabo te strani se strinjate z namestitvijo piškotkov, kot je opisano v naši Politiki zasebnosti.